Proeven van Latijn met een Romeins banket

Proeven van Latijn met een Romeins banket

25 / mei

Naar jaarlijkse gewoonte kwam het tweede jaar Latijn van de Middenschool vorige week op bezoek. Het coördinatielokaal werd omgebouwd tot een triclinium, waar de leerlingen van de Middenschool konden genieten van een Romeins banket.

Rond de middag kwam het tweede jaar, onder leiding van meneer Kusendila, aan. Ondertussen legden wij, leerlingen van het vijfde en zesde jaar Latijn, in de keuken de laatste hand aan het banket.

We hadden echter nog meer in petto: de leerlingen van het vijfde hadden een toneeltje voorbereid om de bezoekers helemaal warm te maken voor deze studierichting. Bovendien was deze ontmoeting ideaal voor de leerlingen om enkele vragen te stellen over hoe de volgende jaren Latijn verlopen. Elke keer komt de vraag ‘Waarom is Latijn studeren nuttig?’ Inderdaad, een terechte vraag, aangezien Latijn een dode taal is. Dit hoeft echter zeker niet negatief geïnterpreteerd te worden: na zes jaar Latijn, kunnen mijn medeleerlingen en ik iedereen verzekeren dat we geen seconde spijt gehad hebben van onze studiekeuze. Door het vak Latijn hebben we onze blik op de wereld verruimd. Bovendien beperkt het vak Latijn zich niet enkel tot de taal, maar het is het ongelooflijk breed: het gaat over cultuur, filosofie, politiek, literatuur en nog zoveel meer. De voorbije jaren hebben we hierover zoveel bijgeleerd en onze interesse is met de jaren nog toegenomen!

Na een informatieve en ontspannende middag, keerden de tweedejaars terug naar school en de vijfdejaars gingen naar hun les. Zo was er weer een middag achter de rug, een middag waarop we hopelijk heel wat leerlingen hebben kunnen overtuigen om deze prachtige richting te blijven volgen.

Dries (6 LW)