natuurwetenschappen (D, DO)

OnderwijsvormASO
FinaliteitDoorstroming
DomeinDomeinoverschrijdend (aansluitend bij STEM en Taal & Cultuur)

WAT MAG JE VERWACHTEN VAN DEZE STUDIERICHTING?

Kijk je vol verwondering naar National Geographic en Discovery Channel? Of naar Lieven Scheire en zijn team? Wil je weten waarom jij je tong kan krullen en je buur niet? Hoe een regenboog ontstaat, wie Dimitri Ivanovich ­Mendelejev is en hoe dat nu precies zit met die coronavirussen en andere virussen? En hou je van onderzoeken en ontdekken? Dan is de studierichting Natuur­wetenschappen echt jouw ding!

Hier ligt de klemtoon op wiskunde en natuurwetenschappen: vijf lesuren wiskunde per week, en zes lesuren wetenschappen Een heel pak wetenschappen méér dan in andere studierichtingen. Die extra tijd besteed je aan bijkomende leerstof en verdere uitdieping. Maar je gaat ook zèlf aan de slag in practica. Op die manier leer je kritisch en probleemoplossend denken, en leer je dat de juistheid en betrouwbaarheid van het eindresultaat staat of valt met een correct uitgevoerde meting.

KIEZEN VOOR NATUURWETENSCHAPPEN…

… is kiezen voor een studierichting en haar vervolg in de derde graad waarbij je het abstract logisch denken van de wiskunde aan het concrete van de wetenschappen koppelt. Daardoor vormt ze een geknipte voorbereiding op allerlei wetenschappelijke opleidingen in het hoger onderwijs. Masteropleidingen in geneeskunde, farmacie, toegepaste wetenschappen en wetenschappen zijn daar enkele voorbeelden van. Net zoals handelsingenieur, tandarts, dierenarts en zoveel andere.

In de studierichting ‘Natuurwetenschappen’ van het derde jaar is dit ons wekelijks aanbod aan lessen:

 

 

3de jaar4de jaar
godsdienst22
Nederlands44
Frans44
Engels32
Duits01
wiskunde55
fysica22
chemie22
biologie22
aardrijkskunde11
geschiedenis22
lichamelijke opvoeding22
filosofie01
informatica10
remediëring/uitdaging (2)01
plastische opvoeding (1)(3)0,50
muzische opvoeding (1)(3)00,5
economische vorming (1)(3)0,50
maatschappelijke vorming (1)(3)00,5
project (2)01
TOTAAL3233

(1) Onderdelen van het vak MEAV = maatschappelijke, economische en artistieke vorming
(2) De organisatie van de remediërings-, uitdagingsvakken en de inhoud van project worden bepaald tegen 01.09.2023
(3) Deze vakken worden ofwel 1u/w gegeven gedurende een half schooljaar, ofwel 1 u om de twee weken gedurende een volledig schooljaar