Antwerpen overrompeld door Assese boekenwormen en speurneuzen

Antwerpen overrompeld door Assese boekenwormen en speurneuzen

Pieter Aspe laat Antwerpen dit jaar stilletjes (lees: luid verkondigd in alle kranten des vaderlands – je zou de man van een originele publiciteitsstunt kunnen verdenken) aan zich voorbijgaan, maar dat houdt onze vierdejaars niet tegen om Antwerp Expo, de Antwerpse binnenstad, het Rubens- én het Rockoxhuis op 8 november ‘onveilig’ te maken (’t Schoon Verdiep weze gewaarschuwd!).

Wij vragen tijdens de busrit enkele vierdes hoe zij deze uitstap ervaren.

Jullie zijn nu onderweg met de bus naar Antwerpen. Wat gaan jullie daar precies doen?

Plezier maken … én in de voormiddag bezoeken we de Boekenbeurs. ’s Middags mogen we vrij lunchen in Antwerpen-city en in de namiddag trekken we naar een museum. De ene groep bezoekt het Rubenshuis, de andere het Rockoxhuis.

Mogen jullie op de Boekenbeurs gewoon wat rondkuieren of hebben jullie specifieke opdrachten?

We mogen natuurlijk in de boeken neuzen en de sfeer opsnuiven, maar we hebben ook wel wat taken gekregen, ja. Zo is er een opdracht rond literaire genres en interviewen we standhouders en auteurs. Hopelijk kunnen we een handtekening bemachtigen of een selfie nemen met een bekende auteur, maar de kans is klein: we hebben al wat verkennende opdrachten gekregen en zo weten we dat er niet erg veel bekende auteurs zullen zijn. Mark Tijsmans zouden we graag ontmoeten, maar die is er vandaag niet.

Daarna trekken jullie naar de Antwerpse binnenstad.

Ja … we mogen vrij lunchen. Dat wordt gezellig! Hopelijk is de McDonalds niet te ver stappen.

In de namiddag volgt dan weer serieuzer werk?

Voor het vak geschiedenis worden we in twee groepen verdeeld. We trekken naar het Rubens- of het Rockoxhuis. We krijgen er opdrachten over schilderijen: in het Rockoxhuis zullen we met behulp van een iPad kennismaken met het leven in de zestiende, zeventiende eeuw. In allebei de huizen hangen heel wat schilderijen, die zullen ons wel heel wat vertellen. Het Rubenshuis spreekt ons erg aan, we zijn nieuwsgierig naar de woning van zo’n beroemde schilder.

Jullie hebben nog heel wat op het programma staan. Een leerrijke dag én … veel plezier toegewenst!

(S.C.)