In kader van de lessen economie brachten we een bezoek aan het museum van de Nationale Bank van België. Hieronder leest u een kort verslag over hoe deze uitstap is verlopen.
Na een halve dag les op 8 oktober 2018 vertrokken we ’s middags naar het museum van de Nationale Bank van België onder begeleiding van mevrouw De Clercq. We, de volle zes leerlingen van de klassen economie-moderne talen en economie-wiskunde uit het zesde jaar, stapten naar het station van Asse om daar de trein naar Brussel-Centraal te nemen. De tocht door Brussel naar het museum verliep vlekkeloos maar we maakten wel meteen kennis met het drukke verkeer in onze hoofdstad.
Bij het binnenkomen had ik een ‘wauw’-gevoel. Het laatnegentiende-eeuws gebouw had een grandioze inkomhal met een glazen dak gedragen door een stalen structuur die een tongewelf vormt. Dat vertelde de gids ons. We kregen ook een audiogids die het stemvolume van onze levende gids verhoogde. Al snel werd duidelijk dat we die audiogids gelukkig niet nodig hadden. Vooraleer we onze rondleiding aanvatten, maakten we snel een groepsfoto.
Onze rondleiding bestond uit twee delen. Op de benedenverdieping kregen we meer uitleg over de rol en de taken van de centrale bank en de vele gedaantes van het geld. Op de eerste verdieping ging het over de geschiedenis van de betaalmiddelen. We luisterden geboeid naar de gids en de tijd vloog voorbij. Tussendoor konden we ook op interactieve manieren bijleren, bijvoorbeeld met een klein quizje en een computerspel waarbij we geldautomaten moesten bijvullen. Wat me, in één woord, vooral is bijgebleven van de rondleiding: vertrouwen. Zonder vertrouwen zou er helemaal geen Nationale Bank geweest zijn.
Rond half vier keerden we terug naar huis. Voor we vertrokken namen we nog een ludieke foto in de photobooth die onze foto afprintte op valse bankbiljetten. Een fijn aandenken aan een leerrijke uitstap!
door Morgane Van Acker (6 EM)